Polycon versus Traditioneel Beton
Beton bestaat altijd uit twee hoofdcomponenten: granulaten als draagstructuur en een bindmiddel. In traditionele betonproductie is cement het standaard bindmiddel. Cementproductie zorgt echter voor 7 tot 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Met Polycon als alternatief bindmiddel kunnen we de milieu-impact van beton dus aanzienlijk verkleinen. De samenstelling van Polycon lijkt sterk op die van traditioneel beton. De belangrijkste verschillen zijn een aangepaste granulatenstructuur en het ontbreken van cement. Op het gebied van kwaliteit doet Polycon zeker niet onder aan traditioneel beton. Onze duurzaamheid en druksterkte zijn dan ook geverifieerd door een extern bureau, waarmee we onze kwaliteit kunnen aantonen en garanderen.
Van testfase tot uitvoering
Alles begint bij onze R&D-afdeling, waar we de toepassing van Polycon afstemmen op de prefab industrie. In samenspraak met de kwaliteitsverantwoordelijke ontwikkelen we een geoptimaliseerde betonsamenstelling.
Om de klant te overtuigen van de kwaliteit van Polycon beton, hebben we eerst een testfase doorlopen. Hierbij hebben we enkele vierkante meters gestort bij Vuylsteke-Eiffage in Meulebeke. Na het succes van deze testfase werden de prefab trappen gestort met Polycon beton, die vervolgens werden getransporteerd naar Oudergem.
Nieuwe toegangshelling "The Source"
Voor de aanleg van de toegangshelling van het nieuwe hoofdkantoor “The Source” in Oudergem, koos Eiffage voor prefab elementen van Polycon beton. Deze keuze stelt Eiffage en Devagro in staat om CO2-arm beton te testen, met als doel deze duurzame oplossing in de toekomst op grotere schaal toe te passen. We zijn trots om deel uit te maken van dit innovatieve project en hebben er vertrouwen in dat Polycon een veelbelovende toekomst heeft.